Atelierwoning Heesterveld

Voor woningbouwvereniging Ymere heeft Superuse in opdracht van Eva de Klerk een metabolische analyse gedaan van het gebied rondom Heesterveld.

In de omgeving zijn drie stromen geanalyseerd, namelijk geld, water en materiaal. Op basis van deze analyse is besloten tot een interventie in de ruimtelijke structuur van het pand en zonder materiaalgebruik een nieuwe woningtypologie toe te voegen.

In een van de gebouwen in Amsterdam Zuid-Oost ontstond een nieuwe gemeenschap van kunstenaars en muzikanten. Om de diversiteit van het ruimte aanbod in het gebouw te vergroten zijn er twee woningen samengevoegd tot één ruime atelierwoning.

Om dit te bereiken was een slimme ingreep nodig. In overleg met een constructeur is besloten een vloerveld te verwijderen door zes stroken uit de betonnen vloer te zagen. De vide die hiermee ontstaan is zorgt voor een mooi en hoog atelier. Om de stabiliteit van de vloervelden niet aan te tasten zijn de uitgezaagde stroken beton aan de vloer gehangen. Normaalgesproken zou dit materiaal worden afgevoerd, nu is het onderdeel van de architectuur van de nieuwe ruimte.

Comments (0)
Show Hide

Design
Amsterdam (NL)
2015
Betonnen stroken, resthout

Contact
Let's talk about your next project