Villa Welpeloo is een woning voor een echtpaar met de wens om een collectie schilderijen en grafisch werk van jonge hedendaagse kunstenaars te tonen en bewaren. Superuse Studios streefde naar een zo groot mogelijke toepassing van hergebruikte materialen.
Materiaalscouts hebben de mogelijkheden en beschikbaarheid onderzocht van verschillende materialen afkomstig uit de buurt van de locatie. De gevonden materialen hebben geleid tot nieuwe vormen en nieuwe manieren van construeren.
Het interieur begint bij een centrale berging waar vlakken naar buiten vouwen, die een tentoonstellingsruimte vormen om schilderijen uit de collectie van de bewoners te tonen. Om de schilderijen op een goede manier te tonen zijn de kleuren en materialen van het interieur vrij terughoudend. Daarnaast is alle bedrading en leidingwerk voor installaties verwerkt in de muren.
Al het vaste meubilair heeft een verticale vlakverdeling die gelijk is aan de hoogte van de treden. Dit verticale ritme is speels gebruikt om verschillende functies binnen het meubilair een plek te geven. De trap en de inrichting hebben dezelfde verzameling terughoudende kleuren, uitgaand van tinten bruin, zwart en grijs. Aan de binnenzijde van het meubilair komt het opmerkelijke materiaalgebruik naar voren, bouwborden zijn laden en kasten geworden.
Een goederenlift is een onzichtbaar onderdeel van de studio; de bouwlift die gebruikt was om de stalen draagconstructie te maken. De schilderijen aan de muur worden verlicht door speciale armaturen, gemaakt van de baleinen van kapotte paraplu’s. Deze zijn speciaal voor deze villa ontworpen door studio En-Fer.
Het daglicht dat binnenkomt door de grote ramen kan gedimd worden met speciale gordijnen, die van origine vooral in kassen worden toegepast. Door het reflecterende folie dat erin verwerkt is, hebben ze ook een isolerende werking.
Superuse
Jan Jongert en Jeroen Bergsma
John Bosma, Frank Feder, Jos de Krieger, Tanja Lina, Caroline Karmann