Villa Welpeloo

Year
2008

Location
Enschede

Client
Private couple

Villa Welpeloo is een woning voor een echtpaar met de wens om een collectie schilderijen en grafisch werk van jonge hedendaagse kunstenaars te tonen en bewaren. Superuse Studios streefde naar een zo groot mogelijke toepassing van hergebruikte materialen.

Materiaalscouts hebben de mogelijkheden en beschikbaarheid onderzocht van verschillende materialen afkomstig uit de buurt van de locatie. De gevonden materialen hebben geleid tot nieuwe vormen en nieuwe manieren van construeren.

De draagconstructie is gemaakt van stalen liggers van een paternoster, voorheen gebruikt in de textielindustrie, een industrie die erg belangrijk was voor de regio. Eén van deze machines was voldoende om de hele villa mee te bouwen. De gevels zijn gemaakt van hout van overbodige kabelhaspels van de Twentse kabelfabriek.

De basis van het interieur bestaat uit een ruimte voor het tentoonstellen van kunstwerken.

Het interieur begint bij een centrale berging waar vlakken naar buiten vouwen, die een tentoonstellingsruimte vormen om schilderijen uit de collectie van de bewoners te tonen. Om de schilderijen op een goede manier te tonen zijn de kleuren en materialen van het interieur vrij terughoudend. Daarnaast is alle bedrading en leidingwerk voor installaties verwerkt in de muren.

Verticale ritmes

Al het vaste meubilair heeft een verticale vlakverdeling die gelijk is aan de hoogte van de treden. Dit verticale ritme is speels gebruikt om verschillende functies binnen het meubilair een plek te geven. De trap en de inrichting hebben dezelfde verzameling terughoudende kleuren, uitgaand van tinten bruin, zwart en grijs. Aan de binnenzijde van het meubilair komt het opmerkelijke materiaalgebruik naar voren, bouwborden zijn laden en kasten geworden.

Een goederenlift is een onzichtbaar onderdeel van de studio; de bouwlift die gebruikt was om de stalen draagconstructie te maken. De schilderijen aan de muur worden verlicht door speciale armaturen, gemaakt van de baleinen van kapotte paraplu’s. Deze zijn speciaal voor deze villa ontworpen door studio En-Fer.

Het daglicht dat binnenkomt door de grote ramen kan gedimd worden met speciale gordijnen, die van origine vooral in kassen worden toegepast. Door het reflecterende folie dat erin verwerkt is, hebben ze ook een isolerende werking.

Credits

Ontwerpteam

Superuse

Ontwerp en projectarchitecten

Jan Jongert en Jeroen Bergsma

Team

John Bosma, Frank Feder, Jos de Krieger, Tanja Lina, Caroline Karmann

Project Archive

Locations

Superuse Rotterdam
Maasboulevard 100 (BlueCity)
3063NS
Rotterdam

+3110 4664 444
info@superuse-studios.com

Superuse China
14th F, no. 118, Jianguo Road
Chaoyang District, Beijing 100000

+86 1324 1111 711
info@superuse-studios.cn

Superuse Amsterdam
Korte Papaverweg 2c
(De Ceuvel)
1032KB Amsterdam