Afvalbrengstation Den Haag

De inzameling van afval is onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Dit idee is de basis van het door Wessel van Geffen architecten in samenwerking met Superuse ontworpen afvalbrengstation in Den Haag op een binnenstedelijk bedrijventerrein dat grenst aan de woonwijk Transvaal. Het resultaat is een energieneutraal gebouw dat een nieuwe stap zet in het ontwerpen met hergebruikte materialen.

Een belangrijke gemeentelijke eis was dat het gebouw energieneutraal zou zijn en dat er zoveel mogelijk gewerkt werd met hergebruikte materialen. Het conventionele ontwerpproces wordt daartoe binnenstebuiten gekeerd: niet de vorm was voor de architect het startpunt, maar de beschikbare materialen.
In samenwerking tussen architect, wij als hergebruikadviseur en de aannemer, Van Boekel Zeeland, kiezen we als gevelmateriaal stalen contourplaten, een industrieel restmateriaal. Dit wordt aangevuld met onverkoopbaar geachte sandwichpanelen, stijlen van verzaagde, gebruikte Azobé damwanden en steenwol uit een door de aannemer gesloopte bedrijfshal. Alleen de stalen hoofddraagconstructie is nieuw.

De gevel van contourplaten is door Superuse uitgewerkt op een manier dat alle bewerkingsstappen, van afvalproduct tot gevelmateriaal, voor alle betrokkenen inzichtelijk werden. Hiermee kreeg de aannemer kant en klare bouwelementen geleverd, zodat zijn proces zo simpel mogelijk is gebleven. Het afvalbrengstation is Opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2018.

Reacties (0)
Toon Verberg

Architectuur
Den Haag (NL)
2017
Contourplaten, sandwichpanelen, azobé damwanden, steenwol

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project