Airport Library

De Airport Library op Schiphol is dé plek waar intercontinentale reizigers kennis kunnen maken met Nederlandse cultuur en literatuur, ook als ze het vliegveld niet verlaten. In de bibliotheek zijn verschillende Nederlandse klassiekers te vinden in tientallen talen. Ook kunnen (reis)verhalen gelezen en gedeeld worden via touch screens die opgenomen zijn in de meubels.

De twee grote meubels van de Airport Library zijn gemaakt van ‘boekstenen’. Hiervoor zijn afgedankte romans van bibliotheken uit heel het land ingezameld. Door de aannemer ISSOS zijn deze verwerkt tot baksteenformaat. Door deze boekstenen visueel op te metselen ontstaat een eerbetoon aan de Nederlandse metselwerktraditie. In het meubel zijn verschillende boekenkasten opgenomen, twee kasten voor exposities en drie touch screens met wisselende content.
Alle kaften van de verzaagde boeken zijn gebruikt om de kroonlijst van het meubel en de houten bank rondom te voorzien van een kleurige boekenkast. Zo blijven de verwerkte verhalen zichtbaar, zonder leesbaar te zijn, terwijl ze in de boekenkasten plaats maken voor nieuwe verhalen. In deze bank zijn lampen geplaatst met geperforeerde stalen platen waarin de LED-bollen van Dydell verwerkt zijn. Hiermee kan de bibliotheek zichzelf bij Koningsdag in het oranje hullen en zich gedurende het jaar blijven aanpassen om aan te sluiten bij de actualiteit. Zo kan de bibliotheek er altijd anders uit zien, bijvoorbeeld bij sportsuccessen (oranje), thematentoonstellingen over water (blauw) of natuur (groen) of evenementen van het CPNB (boekenweek, etc).

De Airport Library maakt een stop-over aangenamer als rustpunt met een goed boek en is een van de herkenningspunten op de Holland Boulevard tussen Lounge 2 en 3.

Reacties (0)
Toon Verberg

Design
Schiphol (NL)
2017

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project