DordtYart

Het project Dordtyart is de uitkomst van een publiek/private opdracht om de voormalige scheepsmachinefabriek De Biesbosch tijdelijk te transformeren tot museum en productiehuis voor hedendaagse sculpturale werken. De hal bevindt zich op de herontwikkelingszone ‘de Staart’ in Dordrecht, alwaar de organisatie voor 8 jaar de ruimte gaat programmeren. Dordtyart is gedurende deze periode geopend van april t/m september.

Superuse Studios werd betrokken als architect en werkte samen met kunstenaar Jason van der Woude in ontwerp en uitvoering van enkele onderdelen. Behalve een expositieruimte en productiehuis is Dordtyart ook een leerwerkervaringsinstituut waarin Dordtenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt service verlenende werkervaring kunnen opdoen. De bouw van het interieur is onder leiding van een ervaren voorman, voor een belangrijk deel door deze werkleerlingen uitgevoerd. Deze opdracht was mede bijzonder omdat de opdrachtgever ook de uitvoering van het interieur onder zijn hoede had.

De schil van het gebouw is grotendeels in oorspronkelijke toestand hersteld. De culturele binnenwereld wordt pas na binnenkomst langzaam aan de bezoeker geopenbaard. Een ruime ontvangsthal bevat na de ontvangstbalie, in direct zicht de toiletten waarachter de centrale keuken zich zichtbaar achter een glazen pui bevindt. Aan de oostzijde bevindt zich een podium voor een ontmoetingsgesprek tussen kunstenaars en publiek, die een nieuwe ontsluiting heeft met de ateliers op de eerste etage. Aan de westkant is de grote hal waar de werken en werk-in-wording te aanschouwen zijn. Het verhoogde pad neemt je mee naar de expositiehal. Doordat de pui in zijn geheel op rails te verplaatsen is, lopen de ruimtes naadloos in elkaar over.

Team: Jan Jongert, Floris Schiferli, Jos de Krieger, Pere Maicas, Sara Badovinac, Jason van der Woude

Reacties (1)
Toon Verberg
  1. Jeroen Wassing09-05-2017

    dit is een opmerking

Architectuur
Dordrecht (NL)
2012

Contact
Let's talk about your next project
Contact