DordtYart

Het project Dordtyart is de uitkomst van een publiek/private opdracht om de voormalige scheepsmachinefabriek De Biesbosch tijdelijk te transformeren tot museum en productiehuis voor hedendaagse sculpturale werken. De hal bevindt zich op de herontwikkelingszone ‘de Staart’ in Dordrecht.

Superuse werd betrokken als architect en werkte samen met kunstenaar Jason van der Woude in ontwerp en uitvoering van enkele onderdelen. Behalve een expositieruimte en productiehuis is Dordtyart ook een leerwerkervaringsinstituut waarin Dordtenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt service verlenende werkervaring kunnen opdoen. De bouw van het interieur is onder leiding van een ervaren voorman, voor een belangrijk deel door deze werkleerlingen uitgevoerd.

De schil van het gebouw is grotendeels in oorspronkelijke toestand hersteld. De culturele binnenwereld wordt pas na binnenkomst langzaam aan de bezoeker geopenbaard. Een ruime ontvangsthal bevat na de ontvangstbalie, de toiletten waarachter de centrale keuken zich zichtbaar achter een glazen pui bevindt. Aan de oostzijde bevindt zich een podium voor een ontmoetingsgesprek tussen kunstenaars en publiek, die een nieuwe ontsluiting heeft met de ateliers op de eerste etage. Aan de westkant is de grote hal waar de werken en werk-in-wording te aanschouwen zijn. Het verhoogde pad neemt je mee naar de expositiehal. Doordat de pui in zijn geheel op rails te verplaatsen is, lopen de ruimtes naadloos in elkaar over.

Reacties (0)
Toon Verberg

Architectuur
Dordrecht (NL)
2012
Trespa bureaubladen, contourplaat, kozijnen, keukeninventaris, polycarbonaat kanaalplaten

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project