Eamescape

In het begin van het proces van de samenwerking met Vitra was de voor de hand liggende eerste vraag die wij stelden “wat voor design afval hebben jullie?” De strenge kwaliteitseisen van Vitra veranderen duizenden goed ontworpen gegoten aluminium onderdelen van Eames stoelen in afval, omdat de chromen afwerking niet perfect is.

Een tweede design afval stroom komt voort uit kleurveranderingen bij kunststof stoelen. Als de kleuren veranderen bij het spuitgieten dan veranderen de Bouroullec vegetal, Panton stoelen en de bekende Eames kuipstoelen in psychedelische hippie varianten.
Ook al zijn de laatste twee ontworpen in de zestiger jaren wordt dit niet gewenst, dus worden de stoelen vernietigd, omdat plastic met gemengde kleuren niet hergebruikt kan worden. Wij hebben besloten dat de kleurvariaties op zich gewenste verzamelobjecten zijn en begonnen met werken aan de gegoten aluminium onderdelen.

Drie van deze ergonomisch gevormde rugleuningen konden gecombineerd worden tot ‘driehoeken’. Door deze driehoeken te combineren ontstond een ruimtelijk vakwerk dat een landschap was met meervoudige functionaliteit. Dit vakwerk is vervolgens bekleed met latjes eiken, beuken en essen resthout. Dit samen maakt het zit-lounge-eet-speel-slaap landschap: Eamescape.

Eamescape is geplaatst onder een van de kersenbomen, tegenover het museum van Gehry en met het uitzicht op gebouwen van Ando en Herzog en de Meuron. Deze plek verankerd het meubel stevig in zijn omgeving. Vanaf de openingsdag was Eamescape in gebruik door de bezoekers van het Vitra design museum en konden we het een succes noemen. Wij denken dat het een goed idee is, en de hoeveelheid afval staat dit ook toe, om soortgelijke objecten te plaatsen in binnentuinen en tuinen van alle belangrijke publieke gebouwen in Europa.

Team: Césare Peeren, Pieter de Jong, Benjamin Stainier, Constanze Buckenlei, Petra Hartmann (Vitra), Maximilian Eule

Reacties (0)
Toon Verberg

Design
Weil am Rhein (DE)
2012

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project
Contact