Kringloop Zuid

Toen we werden gevraagd om een recyclingcentrum te bouwen, stelden we de Superuse-strategie voor: Nomen est Omen. In eerste instantie werd gekeken naar de mogelijkheid om de kringloop in een bestaand pand te realiseren, maar nieuwbouw bleek de beste optie. Een locatie werd gevonden op een bedrijventerrein in Maastricht voor een industriƫle hal.

Het distributiegedeelte van het gebouw is gemaakt van afgedankte zeecontainers. Klanten leveren goederen in bij een drive-in lobby. Tweedehands goederen worden als nodig hersteld in werkplaatsen en verkocht in het winkelgebied.

Het gebouw ziet eruit als een enorme etalage gemaakt van hergebruikte raamkozijnen. In tegenstelling tot de andere gebouwen in de omgeving is het geen eentonige doos. Bij deze kringloop is er gekozen om restpartijen stalen gevelplaat op te kopen en een grafisch patroon te maken van de verschillende kleuren. Een afgedankte windmolenwiek die rechtop is geplaatst als een opvallend herkenningspunt voor de bezoekers. Naast de ingang is het puntje van de wiek te vinden met alle relevante informatie zoals openingstijden.

Reacties (0)
Toon Verberg

Architectuur
Maastricht (NL)
2008
Stalen golfplaat, kozijnen, windmolenwiek

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project