Restaurant MOES

MOES is een bar en restaurant in de kelder onder De Appel Arts Centre in Amsterdam. De filosofie van het restaurant is om lokale producten uit het seizoen te gebruiken in haar menu. Superuse heeft een interieur ontworpen wat uitgaat van dezelfde filosofie: wat je van dichtbij haalt, is goed.

Het restaurant is ontworpen als een opeenvolging van ruimtes met verschillende sferen: een verloop van geluid, licht en beweging dat van de entree aan de drukke Prins Hendrikkade loopt tot de stille achtertuin. Verlichting, akoestiek, materiaal en ventilatie zijn voor iedere ruimte verschillend op elkaar afgestemd. Door middel van een oogstkaart zijn verschillende restmaterialen gevonden in een straal van enkele kilometers: kabelhaspels van straatwerken, lichtbakken van Schiphol, rubber rollen van druk industrie, akoestische systeemplafonds van kantoorgebouwen. In totaal is 60% van het materiaal van het interieur van MOES afkomstig van reststromen.

Desalniettemin bleek tijdens het onderzoeken van het functioneren van het restaurant en arts centre erboven dat er veel voedsel, energie en water gebruikt wordt en veel afval vrijkomt. Superuse is daarom bezig met een andere strategie, die Cyclifier heet, om afvalwarmte en afvalwater te onderscheppen om samen met het organische afval een lokale productie op te zetten van vis, groente en kruiden. Dit kan ervoor zorgen dat MOES een stuk onafhankelijker wordt van ingaande stromen.

Reacties (0)
Toon Verberg

Design
Amsterdam (NL)
2012
Kabelhaspels, Lichtbakken, Rubber rollen, Akoestische systeemplafonds

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project