Restaurant MOES

MOES is een bar en restaurant in de kelder onder De Appel Arts Centre in Amsterdam. De filosofie van het restaurant is om lokale producten uit het seizoen te gebruiken in haar menu. Superuse Studios uit Rotterdam heeft een interieur ontworpen wat uitgaat van dezelfde filosofie: wat je van dichtbij haalt, is goed.

Het restaurant is ontworpen als een opeenvolging van ruimtes met verschillende sferen: een verloop van geluid, licht en beweging dat van de entree aan de drukke Prins Hendrikkade loopt tot de stille achtertuin. Verlichting, akoestiek, materiaal en ventilatie zijn voor iedere ruimte verschillend op elkaar afgestemd.

Door middel van een oogstkaart zijn verschillende restmaterialen gevonden in een straal van enkele kilometers: kabelhaspels van straatwerken, lichtbakken van Schiphol, rubber rollen van druk industrie, akoestische systeemplafonds van kantoorgebouwen. Al deze materialen zijn hergebruikt op functionele wijze om het interieur van het restaurant vorm te geven. De kabelhaspels zijn gedemonteerd en het houten binnenwerk is gebruikt voor de banken en de houten boog, de metalen onderdelen zoals draadstaal, stalen platen en ringen zijn verwerkt in de tafels. De dunne metalen tafelbladen zijn afgewerkt met een rubber printmat. De lichtbakken van Schiphol zijn ingezet als verlichting van het restaurant en als display voor de wijnen en andere dranken. De akoestische systeemplafonds zijn gebruikt om de weerkaatsing van geluid te minderen. In totaal is 60% van het materiaal in MOES afkomstig van reststromen. De welbekende Superuse strategie van Superuse Studios vermindert de impact van het starten van het restaurant enorm.

Desalniettemin bleek tijdens het onderzoeken van het functioneren van het restaurant en arts centre erboven dat er veel voedsel, energie en water gebruikt wordt en veel afval vrijkomt. Superuse Studios is daarom bezig met een andere strategie, die Cyclifier heet, om afvalwarmte en afvalwater te onderscheppen om samen met het organische afval een lokale productie op te zetten van vis, groente en kruiden. Dit kan ervoor zorgen dat MOES een stuk onafhankelijker wordt van ingaande stromen, omdat ze in staat worden gebracht om hun eigen afvalstromen weer om te zetten in ingrediënten.

Team: Césare Peeren, Marco Zaccara, Esther Nieboer, Dirk Overduin

Reacties (0)
Toon Verberg

Design
Amsterdam (NL)
2012

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project