OpTrek

OpTrek is een kunstenaarsorganisatie die, voor een periode van drie jaar, uiteenlopende projecten organiseert in de stadsvernieuwingswijk Transvaal (Den Haag).

Het mobiele projectbureau was in Transvaal gevestigd in een woning die reeds door de bewoners was verlaten. De projectruimte van OpTrek, en daarmee haar vestiging en positie in de wijk, diende als uitvalsbasis voor de kunstenaars en de organisatie: een broedplaats voor onderzoek, organisatie, coördinatie, uitvoering, experiment, onderhandeling, maar ook voor ontmoeting, discussie, reflectie, uitwisseling en presentatie.

Om herkenbaar te zijn in de wijk laat OpTrek na elke verhuizing het nieuwe kantoor een eigen gezicht geven. Het mobiele projectbureau OpTrek nodigde 2012Architecten uit een opvallende ingreep te doen aan de gevel van het tijdelijke kantoor in de Wesselstraat.

Voor de gevel van OpTrek is besloten oude aluminium deuren en kozijnen te hergebruiken die uit sloopwoningen elders uit de wijk komen. De houten constructiebalken komen uit Haagse woningen. Uit dit materiaal is een vergroot daklicht geconstrueerd, dat ook aan de voorkant van de gevel is te zien en dat ’s avonds opvallend verlicht is. Ook aan de binnenkant van het kantoor werden veranderingen doorgevoerd. Zo is het plafond boven de vergadertafel van OpTrek gedeeltelijk doorgebroken en is het mogelijk door de glazen opbouw de hemel in te kijken.

De DaklichtErker bleef aan de gevel hangen tot het gebouw in November werd afgebroken en OpTrek weer verder trokt, voor de sloop uit

Reacties (0)
Toon Verberg

Interventies
Den Haag (NL)
2014
Aluminium kozijnen, houten constructiebalken

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project