REwind Willemsplein

Voor Bureau Binnenstad van de Gemeente Rotterdam heeft Superuse Studios een meubel ontworpen voor het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Op deze evenementenlocatie was een meubel nodig waar bezoekers van Rotterdam en met name Spido kunnen verblijven, maar dat ook tijdelijk te verwijderen moet zijn bij evenementen.

In Nederland worden jaarlijks 200 wieken naar de stort gebracht, als wij ze kunnen onderscheppen dan maken wij hier stadsmeubilair van. Voor dit project vonden we windmolenwieken van ±6m lang, die in Friesland bijna afgevoerd zouden worden naar de vuilverwerking. Er waren negen van deze wieken beschikbaar, oorspronkelijk geproduceerd door STORK. Om deze negen wieken tot stadsmeubilair te transformeren hebben we betonblokken gemaakt van ongeveer 1m3, die zwaar genoeg zijn om de lichte wieken op hun plek te houden. Het toeslag materiaal in het beton is voor 100% hergebruikt betonpuin uit Rotterdam.

Door de blokken, die een vijfhoek als voetafdruk hebben, naar boven toe te vervormen ontstaat een blok dat vanaf iedere kijkhoek een andere aanblik heeft. Ook hebben we de bovenkant schuin gemaakt, waarmee de staande wiek een licht knik krijgt en afwijkt van alle verticale elementen op het plein, zoals straatlantaarns en bomen.

In totaal zijn 5 wieken gebruikt als zitting, 3 als rugleuning en 1 als plaatsmarkering. Alle wieken zijn signaalrood geschilderd, om de grijze, versteende omgeving van het Willemsplein wat meer kleur te geven. Door de positie van de wieken goed te bepalen is een ergonomische zithouding verkregen, met veel variëteit in de aangeboden zitplaatsen. De zittingdiepte varieert van stoel tot lounge.

Team: Césare Peeren, Jos de Krieger, Karola van Rooyen en Frank Feder

Reacties (0)
Toon Verberg

Design
Rotterdam (NL)
2012

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project