Slotervloot Cinema

Ons voorstel betreft een volwaardige bioscoop, met het complete programma ondergebracht in een verzameling half op de wal getrokken vrachtboten. Alle materialen komen uit de omgeving en hebben al een leven achter de rug, zijn bovendien eenvoudig aan, en na verloop van tijd, weer af te voeren.
Het geheim van ons plan zit erin hoe we omgaan met het landschap. We maken gebruik van de mogelijkheden, maar houden het bestaande landschap wel intact, op zo’n manier dat het parkachtige karakter verder groeit in plaats van te verdwijnen.

Een zaal met 120 stoelen past uitstekend in een vrachtboot. Readymade bioscoopzalen zijn boten, vliegtuigrompen, treinstellen of stadsbussen. Hier kozen we voor boten.

Het hoogteverschil in het terrein wordt benut om de boot iets schuin te leggen. Zonder extra ingrepen ontstaat binnenin de ideale aflopende bioscoopvloer.
De klep van het laadruim wordt iets opgelicht, voor de juiste zaalhoogte.
De energie voor elektra en warm water wekken de voormalige dieselmotoren op, gevoed door het ververste frituurvet van de naastgelegen restaurants. Een simpel filter volstaat voor dit lokale hergebruik.

De bestaande route over het schiereiland, ter plaatse van de bioscoop verhoogd, blijft intact en dus openbaar. Het vormt de rolstoeltoegankelijke ingang en ontsluiting van de zalen.
Na de voorstelling verlaat men de schepen door openingen in de romp. Op het strand (bij nacht) stapt men nog eens op een filmset, de illusie iets verlengend…
Dankzij de nieuwe sluis is de Sloterplas voor bootjes vanuit Amsterdam bereikbaar. Slotervloot Movies vertoont op een groot buitenscherm films: een float-in-cinema.

Eenvoudigweg door enkele schepen als golfbrekers neer te leggen ontstaan zandstrandjes. Deze citybeach ligt ideaal gericht op de zon.
Stoelen komen overal vandaan. Wij vonden fokker 50 vliegtuigstoelen op marktplaats.

Isoleren van de bootwanden gaat eenvoudig met recycle- isolatie. Tevens geschikt voor de akoestische demping van de zaal.
Vanaf de straat herkent men geen boten in de drie reusachtige vormen. Het oogt als gebouwen, een bioscoop in dit geval. Pas bij nader inzien ontstaat de vervreemding. Het gebouw is een event, een filmset, een illusie. Iedereen kan zijn eigen fantasie loslaten hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. En achteraf vaart alles weer weg alsof het nooit heeft plaatsgevonden…

Team: Jeroen Bergsma

Reacties (0)
Toon Verberg

Architectuur
Amsterdam (NL)
2010

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project