WORM Re-Create

Superuse Studios heeft in Rotterdam een nieuw hoofdkwartier gemaakt voor WORM, het instituut voor avant-gardistische recreatie. De nieuwe ruimte is een herbestemming van het voormalige Foto Instituut aan de Witte de Withstraat, het negentiende eeuwse complex op de culturele as van Rotterdam. Het ruimtelijk ontwerp voor de nieuwe ruimte gaat uit van de hoofdstructuur van het Foto Instituut, waarbij een uitsnede gemaakt is in de gevel die twee meter voor de gevel staat. Het verplaatsen van dit stuk gevel en de snede in de achterliggende vloer zorgen voor een ruimtelijke verbinding tussen alle functies van het gebouw.

Achter de ingang liggen de drie voornaamste functies; een publiek gebied, kantoren/studios en een huis/bar. Elk van deze functies is gematerialiseerd op eigen wijze. De concertzaal combineert hergebruikte wit/bruine afwerking met akoestische wand- en plafondpanelen van een Airbus van Indonesian Airlines, oranje vliegtuigstoelen en hergebruikte vliegveldlampen, om een exceptioneel soort “Nouveau Chique” gevoel te geven.

In de winkel en foyer gebruiken rollende archiefkasten, gevonden in de kelder en voorheen gebruikte door het Foto Instituut, als kasten en stoelen. Bezoekers van de bar ontdekken al snel dat hun bankjes kunnen rollen en op deze manier voor verschillende manieren van sociale interactie zorgen.

Team: Césare Peeren, Jos de Krieger, Jeroen Bergsma, Frank Feder, Floris Schiferli, Arie van Ziel, Valentina Karga, Coen de Koning, Robert van Middendorp
Samenwerkingen: Atelier van Lieshout, E.J. Bouwmeester, Marc Heumer, Marco Broeders, Jasper van der Made, Hugo Kaagman

Reacties (0)
Toon Verberg

Architectuur
Rotterdam (NL)
2011

Contact
Let's talk about your next project
Contact