Zwaluwwand

In natuur- en recreatiegebied de Hooge Nesse in Zwijndrecht, een voormalige vuilstort, heeft Superuse in opdracht van de gemeente een zwaluwwand ontworpen. Het is een bijzonder voorbeeld van een project dat alleen voor dieren bedoeld is. Door natuur-inclusief te bouwen kan de biodiversiteit in het gebied bevorderd worden.

De zwaluwwand bestaat uit een rij betonnen putten waar gaten in geboord zijn gevuld met kleihoudend zand waar zwaluwen hun nesten in maken. Daarachter staan keerwanden afgedekt met kanaalplaten en een grondlichaam om een optimaal binnenklimaat voor de vleermuizen te maken. Alle betonnen onderdelen zijn hergebruikt, afkomstig uit foutproducties of ‘deadstock’. De wanden voor het vleermuizenverblijf zijn gemetseld door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De vleermuizen wonen in een gangenstelsel van stoeptegels waar ze hun nesten kunnen maken. Deze is op het niveau van het maaiveld gezet omdat de grond dusdanig vervuild is dat gaten in de grond geen optie waren.

Het initiatief is twintig jaar geleden genomen door Johan Prins, inmiddels overleden, maar uiteindelijk is de oeverzwaluwwand gerealiseerd en naar hem vernoemd. Vrijwilligers onderhouden het geheel door het zand voor de zwaluwen jaarlijks te vervangen, de vogels zijn namelijk geen hergebruikers. Van een afstand kunnen wandelaars kijken naar de zwaluwen die in en uit vliegen.

Reacties (0)
Toon Verberg

Architectuur
Barendrecht (NL)
2015
Betonnen rioolputten, keerwanden, kanaalplaatvloeren, stoeptegels

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project