Zwammobiel

Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe kantoor van de Belastingdienst en DUO in Groningen, organiseerde ax710 het evenement ‘p0rtaal’. De toekomstige gebruikers van het gebouw nodigden ons uit voor een Superuse project. Ons concept richtte zich op het maken van een langdurige procesverbetering, in plaats van een eenmalige actie. Dit resulteerde in twee Cyclifiers. De eerste bestaat uit het kweken van oesterzwammen op twee afvalproducten van het nieuwe gebouw: koffiedik en karton. De kweker vermengt deze twee met mycelium en laat dit mengsel een aantal weken rijpen in kunststof zakken. Hiervan kan twee, soms driemaal geoogst worden. Vervolgens verwerkt de kweker deze paddestoelen tot bitterballen, die weer bij gelegenheden in het gebouw te verkrijgen zijn.
Het transport van koffiedik en kroketten is ook een Cyclifier. De afstand tussen het kantoor en de kweker bedraagt minder dan 5 km. Om dit verhaal visueel te ondersteunen, bedachten wij de Zwammobiel; een mobiel keukentje, waar de bitterballen gefrituurd en verkocht kunnen worden. Zoals gebruikelijk werd eerst het materiaal gekozen; voor de buitenkant stalen aanrechtbladen, die we al eerder in de ‘Recycloop’ gebruikten. Voor het interieur kozen we betonplex en gebruikte bouwborden.

De Zwammobiel valt direct op door zijn glanzende huid van RVS en reflecteert de kleuren uit de omgeving. Een brede luifel biedt bescherming tegen weersinvloeden en laat het kleurrijke interieur zien, gemaakt van bouwborden. De achterzijde kan geheel opendraaien en dient als ingang voor het personeel en is tevens afscherming en blikvanger. De Zwammobiel was tot december 2014 te zien op een expositie in Groningen en is daarna door de Zwammerij in gebruik voor evenementen.

Concept: Jos de Krieger, Jan Jongert
Ontwerp en uitvoering: Jos de Krieger, Pieter de Jong, Jorn Heidekamp
Oesterzwammenkweek: Harrie de Vries (http://www.hoogelandcatering.nl/de-zwammerij)

Reacties (0)
Toon Verberg

Interventies
Groningen (NL)
2015

Contact
Let's talk about your next project
Contact