Wooncoöperatie W1555

Jaar

2022

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Circulaire transformatie van vooroorlogse bouw tot een wooncoöperatie met 46 woningen. Het woningblok werd in 2004 door een groep jonge kunstenaars gekraakt. De nieuwe bewoners verenigden zich ond Stichting NAC. Met pandeigenaar dNU, later Woonstad, en de stichting kwam een herstel- en beheerplan voor tot stand voor een periode van 10 jaar. In deze tijd leverde de stichting met bewoners en hun activiteiten een bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk. In 2015 ontstonden de eerste gesprekken over een duurzame transformatie van het woningblok. Hiervoor werd een nieuwe Beheercoöperatie
in de vorm van een bewonersvereniging opgericht, W1555.

Door middel van co-creatie tussen Superuse, de bewoners en Woonstad is een ontwerp en renovatieplan gemaakt voor 46 woningen en 6 maatschappelijke ruimtes; atelier, workshopruimte, en keuken. De vooroorlogse beneden boven woningen zijn in de jaren 80 omgebouwd tot portiekwoningen. Nu is de typologie weer veranderd tot galerijwoningen. Hiermee zijn in een keer verschillende problemen opgelost. De balkons aan de achterzijde waren in slechte staat. Door hier een galerij te plaatsen konden zowel nieuwe grote balkons gemaakt worden als een efficiënte ontsluiting. Deze ingreep zorgt voor meer daglicht in de woningen, minder portieken en meer appartementen.

Veel toegevoegde materialen zijn circulair en biobased. Samen met behoud van het bestaande gebouw zorgt dit voor een extreem lage milieu-impact.

De galerijen op verschillende niveau’s maken een mix van woningtypen mogelijk. De vrij indeelbare beuken bieden veel ruimte voor bewonerswensen. Het opnieuw gefundeerde en herstelde casco levert hogere verdiepingen en grotere raamopeningen dan met sloop-nieuwbouw haalbaar geweest zou zijn.

De grootste winst van het project, waarin de vooroorlogse bouw niet heeft hoeven wijken voor nieuwbouw, is dat het grootste deel van de oud bewoners samen met de transformatie is mee gegroeid naar een nieuwe fase in de Wolphaertstraat.

Ondanks dat de initiële kosten iets hoger waren dan sloop nieuwbouw, heeft Woonstad gekozen voor een aansprekende circulaire transformatie.

Terug naar Projectstrategie
Vorig project
Volgend project

Project
Archive

Project view
Map view