Buitenplaats Brienenoord

Jaar

2020

Locatie

Rotterdam

Opdrachtgever

Stichting Grondvesten

Buitenplaats Brienenoord is een denk- speel- en werkplaats voor alle leeftijden voor en over de toekomst van Rotterdam.

Stichting Grondvesten stelde Superuse voor een interessante uitdaging. Het doel om op het eiland Brienenoord een nieuw kamphuis te realiseren onder de naam Buitenplaats Brienenoord.

Reused window frames of the old building.

Naast een gevraagde ‘social return on investment’ én een minimale ecologische voetafdruk, waren er ook nog twee andere factoren die richtinggevend waren aan het project:

_ 1 Het eiland is ontsloten met een oude brug die maximaal 15 ton aan last kan hebben. Een goederen vrachtwagen weegt al snel 19 ton zonder vracht. waren aan het project:

_ 2 De opgehaalde gelden leiden tot een zeer uitdagend budget. De materialen en zelfs fundering van het oude Kamphuis hebben we zoveel mogelijk hergebruikt en dienden als input voor het nieuwe gebouw.

Interaction between the truss, window frames and closed roof panels.

De materialen en zelfs fundering van het oude Kamphuis hebben we zoveel mogelijk hergebruikt en dienden als input voor het nieuwe gebouw.

The building is almost hidden in the green surroundings.

Gelegen op een eiland in de Maas heeft Buitenplaats Brienenoord nu een volledig zelf gebouwd circulair pand waar programma wordt gemaakt met en voor de stad. Sociale, culturele, culinaire, artistieke en educatieve activiteiten lopen daarbij door elkaar heen. Van cultuureducatie tot heidagen; van theatervoorstelling tot restaurant; en van aanschuifkantoor tot kluswerkplaats. Het kan er allemaal. Zo repeteren de gebruikers gezamenlijk voor een mogelijke toekomst van deze plek, van Rotterdam, van de wereld.

90% van het oude gebouw is hergebruikt.

Translucent panels create an evenly lit environment.

90% van het oude gebouw is hergebruikt; op bevestigingsmateriaal, 5 houten spanten, kolomschoenen en het glas in de kozijnen op de zuidgevel na is alles gemaakt van materiaal met een vorig leven.

The Kamphuis during deconstruction.
Terug naar Projectstrategie
Meer info over het project
Volgend project

Project
Archive

Project view
Map view