Villa Welpeloo

Year
2009

Client
Enschede

Client
Private

Een woonhuis in de wijk Roombeek in Enschede. Villa Welpeloo is een woning voor een echtpaar met de wens om een collectie schilderijen en grafisch werk van jonge hedendaagse kunstenaars te tonen en bewaren. Superuse streefde naar een zo groot mogelijke toepassing van hergebruikte materialen. Scouts hebben de mogelijkheden en beschikbaarheid onderzocht van verschillende materialen afkomstig uit de buurt van de locatie. De gevonden materialen resulteren in nieuwe vormen en nieuwe manieren van construeren.

Om de schilderijen op een goede manier te tonen zijn de kleuren en materialen van het interieur vrij terughoudend. Daarnaast is alle bedrading en leidingwerk voor installaties verwerkt in de muren. Een goederenlift is een onzichtbaar onderdeel van de studio; de bouwlift die gebruikt was om de stalen draagconstructie te maken. De kunstwerken worden verlicht door in het oog springende armaturen gemaakt van de baleinen van gebruikte paraplu’s. Deze zijn speciaal voor deze villa ontworpen door studio En-Fer.

De basis van het interieur bestaat uit een ruimte voor het tentoonstellen van kunstwerken.

De draagconstructie is gemaakt van stalen liggers van een paternoster, voorheen gebruikt in de textielindustrie, een industrie die erg belangrijk was voor de regio. Een van deze machines was voor ons voldoende om de hele villa mee te bouwen. De gevels zijn gemaakt van hout van overbodige kabelhaspels van de Twentsche kabelfabriek.

Eerste circulaire woonhuis, met ~90% CO2reductie op constructie en gevel.

Locations

Superuse Rotterdam
Maasboulevard 100 (BlueCity)
3063NS Rotterdam

+3110 4664 444
info@superuse-studios.com

Superuse Amsterdam
Korte Papaverweg 2c
(De Ceuvel)
1032KB Amsterdam

Superuse China
No.1 North, 3818 Warehouse
798 Art District, Beijing

+86 1324 1111 711
info@superuse-studios.cn


Superuse on Site (SOS)
For current location click here

Superuse Amsterdam
Korte Papaverweg 2c
(De Ceuvel)
1032KB Amsterdam